Sheesh Mahal – spegelpalatset

Det vackra palatset Sheesh Mahal, speglarnas palats, ligger i staden Lahore i Punjab i Indien. Det ligger i nordvästra hörnet av Lahores fästning, i kvarteret Shah Burj där kungens paviljong var. Det byggdes under den berömda kejsaren Shah Jahan under åren 1631-32. Det är vackert utsmyckat och byggt i vit marmor, med inläggningar av parchinkari. Parchinkari är inläggningar av olikfärgade polerade stenar, som är exakt utskurna för att forma vackra mönster och bilder. Tekniken har använts i stora delar av världen.

Palatset kallas även kristallpalatset, vilket är vad namnet betyder på Urdu. Salen har huvudsakligen använts till officiella sammankomster. Speglarna gör att den stora salen gnistrar och är mycket spektakulär. Palatset har en grund av tegelsten som lades redan 1566 under kejsaren Akbar den store, över en tidigare ler-fästning. För att bygga det nya palatset sände kejsaren efter de duktiga hantverkarna som arbetat på Fatehpur Sikri. Palatset har en öppen planlösning, eftersom det varma klimatet gör att en luftig design är att föredra. Det vackra golvet bildar en vacker bas att tänka på för den som Spelar bonusar hos casinoroom och det kristallbeströdda innertaket breder ut sig som en himmel. Salen är formad som en halv-oktagon, där delarna pryds med förgyllda kupoler som återkastar solens strålar. Där finns marmorstuckatur och intrikata skärmar av utkarvad marmor. Taket i den mittersta salen är två våningar högt och intrikat dekorerat.

De som regerat i Punjab, Sikher och britter, har förstås bedårats av det vackra palatset, och även byggt på och utökat det. Byggnaden har utnyttjats, men de flera hundra åren som farit förbi sedan det byggdes har förstås tagit sin tribut. Senare byggnationer tillförde vikt, och vid 1900-talets början började innertaket falla in, vilket visade förfallet hos de träbalkar som håller hela konstruktionen uppe. Det dåvarande brittiska styret insåg vilken katastrof som var i vardande, och beordrade och utförde reparationer och renoveringar. Sheesh Mahal listades som ett skyddat objekt av Pakistans arkeologiska departement 1975, och blev som en del av hela Lahores fästning en del av UNESCO:s världsarv 1981. Dock var det först 2006 som man slutligen lyckades lösa problemet med taket.