Det pakistanska köket

food-collegeMatlagning och olika matkulturer är ett intresse som väldigt många delar, oavsett om du är en amatörkock som älskar att laga mat i hemmet och till dina nära och kära, eller om du har matlagning som yrke.

Vilken mat man föredrar att laga är ytterst individuellt, men det är få som nekar när man får frågan om man gillar att testa på nya recept. Att göra en maträtt för första gången kan vara lite klurigt, speciellt om man vågar sig på mat från ett annat land, med kryddor man inte är van att använda. Det finns dock väldigt lättlästa och enkla recept att tillgå och glöm inte bort att övning ger färdighet.

Den pakistanska maten innehåller väldigt mycket smakrika kryddor, t ex nejlika, koriander, saffran eller ingefära. Matkulturen härstammar från flera olika länder, som Turkiet och Indien, och mycket av influenserna i den pakistanska kosten syns tydligt även i andra delar av världen.

En pakistansk och indisk maträtt som inte är alltför svår att tillaga är “kofta”. Kofta är vanligtvis gjort på lamm- eller fårfärs, men det går minst lika bra att använda sig av den nötfärs som finns här i Sverige. Köttfärsen rullas till bollar och kryddas med persilja, salt och peppar.

Genom att tillaga en sås där färsbullarna ska sjuda ger du mer smak till maträtten och slipper även riskera att köttfärsen blir torr. Såsen gör du på vitlök, koriander, spiskummin och en hel del tomatjuice. Glöm inte bort att tillsätta okra och smaka av med salt.

Som tidigare nämnt är denna typ av mat ofta väldigt kryddig och het, det är därför viktigt att du inte glömmer bort att tillsätta lite rostat chilipulver och koriander för att skapa den där äkta känslan av att du äter en hemlagat rätt från Pakistan. Våga prova nya smaker och recept, kanske hittar du en ny favoritmat!