Matkulturen i olika länder

1866102Restauranger är en plats för avkoppling, god mat med vänner och familj, eller kanske helt enkelt en plats man går till för att fira. Att avnjuta god mat tillsammans med andra har länge varit en social tradition och när det vankas fest eller tillställning är mat oftast en av de viktigaste punkterna.

Mat har, sedan urminnes tider, varit ett sätt att samla människor för att tillsammans äta gott och prata om allt mellan himmel och jord. Att bjuda på mat är också ett sätt att underhålla och tillfredsställa sina gäster, men självklart något som är nödvändigt för att man ska må bra. Barn ska växa som de ska och man ska ge kroppen den näring man behöver för att orka igenom dagen och hålla sig stark.

Vad man äter och i vilka sammanhang är väldigt unikt beroende på var i världen man tittar. I Sverige är det tex betydligt mer vanligt att ha fikastunder med sina gäster, inkluderat kaffe och bulle, medan man i Pakistan oftare bjuder sina gäster på riktig mat. När vi talar om dessa två länder finns det mycket mer i matväg som skiljer länderna åt. Den svenska kosten är ofta väldigt mild, kryddor finns absolut, men den svenska husmanskosten är inte alltid speciellt spännande och fler och fler svenskar föredrar utländsk mat med mer drag i.

Kattakat är en pakistansk måltid som består av fårhjärna, lever och njurar. Är man inte uppvuxen eller van med denna typ av mat kan det vara lätt att rynka på näsan, men att äta alla delar från djuret är ett sätt att vara mycket ekonomisk, men även att visa respekt för det djur som har slaktats. Här går ingenting till spillo och man använder alla delar som är ätbara.

Matkulturen ser väldigt olika ut från land till land, men det alla länder har gemensamt är att mat är det gemensamma inslaget i sociala sammanhang och på fester!