Ta del av det pakistanska köket

feastpakistani22_0När man tittar på maten och det pakistanska köket kan man enkelt säga att maten är minst lika varierande som folket. Ursprungligen kommer majoriteten av maträtterna från Afghanistan, Iran eller Turkiet, men man ska inte glömma bort att Indien har bidragit med en hel del influenser till sitt grannland.

Kött äts i stora mängder och även vegetariska rätter finns, men det är sällan någon väljer dessa.

Grönsaker och bönor spelar dock en viktig roll i det pakistanska köket och vete är en av de produkter som flitigt används, ris likaså. Det mest populära köttet kommer från lamm och får. Anledningen till detta är de olika religiösa förbud som finns runt om i landet. Muslimerna äter inte fläsk och hinduerna väljer bort nöt.

Det är dock inte enbart kött och bönor som utgör den pakistanska dieten. Grönsaker och linser är väldigt vanligt och likaså är ägg och frukt en stor del av det lokala köket.

Pakistansk mat är ofta kryddstark, om inte så är den full med olika smaker och det är sällan man finner smaklösa toner. Maten tillagas ofta i ett klarifierat smör som kallas Ghee och de kryddor som vanligtvis används till maten är chilipulver, vitlök eller paprikapulver, lagerblad och koriander eller t ex nejlikor och ingefära. Då både det persiska- och det indiska köket är stora användare av saffran, är även det en av de kryddor som finns att smaka på.

Om du inte tidigare varit i kontakt med alla dessa fantastiska smaker från det pakistanska och indiska köket kan det vara god tid att prova. Det finns många olika restauranger att välja mellan. Det är inte alltid självklart att restaurangerna ligger centralt. De bästa guldkornen kan man faktiskt hitta på de mest oanade ställen. Genom att söka på internet på pakistanska restauranger och det område du bor i, är det nästan garanterat att du hittar det du söker.